Hoe kiest u een industriële hogedrukreiniger?

Alles wat u nodig heeft om uit een breed assortiment te kiezen, de hogedrukreiniger die het beste past bij uw industriële behoeften.

Reiniging van industriële vloeren of oppervlakken, verwijdering van vuil dat vast gekoekt zit aan industriële machines en zelfs reinigingstaken met hoge hygiënestandaarden, zoals die in de voedingsmiddelenindustrie. Een reeks van taken die kunnen worden uitgevoerd met hetzelfde gereedschap, een hogedrukreiniger. Binnen het brede assortiment aan hogedrukreinigers, of het nu gaat om warm of koud water, onderscheiden de reinigingsmachines van Oertzen zich door hun veelzijdigheid voor een veelvoud aan taken en sectoren. Ze stellen elke gebruiker in staat om een professionele industriële te reiniging, dat is veelal economischer en kost  minder tijd. Het water- en reinigingsmiddelenverbruik van Oertzen hogedrukreinigers garandeert tot 5 keer meer besparingen dan andere industriële waterreinigingssystemen.

  1. Kenmerken en soorten hogedrukreinigers
  2. Hoe werkt een hogedrukreiniger
  3. Onderdelen van een hogedrukreiniger
  4. Wateropbrengst en werkdruk
  5. Ergonomie

1. Kenmerken en soorten hogedrukreinigers

Het brede assortiment hogedrukreinigers in de Oertzen-catalogus is voornamelijk verdeeld op basis van het water-temperatuur dat ze gebruiken, t.w. warm of koud water.

Warm water maakt het gemakkelijker om aangekoekt vuil en olieachtige resten te verwijderen, zodat de ontvettende kracht ervan duidelijk superieur is aan die van koudwater-hogedrukreinigers. Het is ook mogelijk om speciale reinigingsmiddel met een  ontvettende eigenschap te gebruiken in combinatie met een koudwater hogedrukreiniger. Laat u door ons adviseren en maak een keuze uit ons ruime assortiment reinigingsmiddelen.

Warmwater hogedrukreinigers gebruiken een verwarmingsspiraal  om het water te verwarmen en een elektro- of verbrandingsmotor om de werkdruk en de waterstroom te genereren. Terwijl de  koudwater-modellen alleen een elektro- of verbrandingsmotor hebben.

Niet onbelangrijk is de ecologische waarde van elektromotoren, die ontworpen zijn om het verbruik te optimaliseren en tegelijkertijd hoge prestaties te leveren. Dit vertaalt zich in een lager energieverbruik en, samen met het Start-Stop-Systeem, levert dit een aanzienlijke waterbesparing op.

Tot slot kan een hogedrukreiniger worden geclassificeerd op basis van de aansluitwaarde, dit kan zowel één fase (230V) als drie fase (400V) zijn. Bij een verbrandingsmotor wordt het vermogen uitgedrukt in kW.

2. Hoe werkt een hogedrukreiniger?

Het principe van een hogedrukreiniger is heel eenvoudig: zet een waterbron om in een drukstraal. Als deze drukstraal eenmaal is bereikt, wordt zijn kracht ingezet voor industriële reinigingstaak. De voordelen zijn duidelijk, superieure prestaties bij het verwijderen van vuil door efficiënter en verantwoord gebruik te maken van water. Hiervoor start een elektro- of verbrandingsmotor de pomp op die vervolgens druk genereert waarmee het water wordt verplaatst. In de warmwatermodellen zorgt een diesel gestookte brander er tevens voor dat ook de temperatuur van het water d.m.v. een verwarmingsspiraal wordt verhoogd van 60° tot max. 140°.

Eenmaal onder druk wordt het water door een hogedrukslang geleid en bereikt het spuitpistool, het element dat de doorgang naar de lans activeert, en ten slotte de spuitmond. Wanneer het water de sproeier (nozzle) bereikt, die zeer klein is, wordt de snelheid ervan vermenigvuldigd, wat resulteert in een zeer krachtige geconcentreerde straal. Er zijn verschillende soorten nozzles waarmee je een meer geconcentreerde of bredere straal kan bereiken, afhankelijk van de uit te voeren taak. Dat geeft de hogedrukreiniger meer veelzijdigheid voor verschillende soorten klussen.

 3. Onderdelen van een hogedrukreiniger

 

Partes de una Hidrolimpiadora Industrial. Oertzen HighPower. Onderdelen van een industriële hogedrukreiniger. Oertzen HighPower.

 4. Wateropbrengst en werkdruk

Bij de keuze van de ideale hogedrukreiniger moet rekening worden gehouden met een reeks technische kenmerken die van elk model de meest geschikte oplossing biedt voor de industriële reinigingstaak die men wilt uitvoeren..
Dit zijn: wateropbrengst en werkduk.
Binnen de industriële sector zijn er enkele taken die bijzonder intensief zijn, zoals het industrieel reinigen van gevels, metalen oppervlakken van roest te ontdoen of het reinigen van industriële machines met modder of vet. Voor dit alles is het zinvol om een hogedrukreiniger te gebruiken die zoveel mogelijk werkdruk levert. In onze catalogus vind u modellen zoals de  Oertzen HighPower voor warm water met een werkdruk van 200 bar of de Oertzen E 240 voor koud water met een maximum van 230 bar. Bovendien, hoe hoger de werkdruk, des te sneller zal de taak volbracht zijn. Goed om te weten; Oertzen levert  hogedrukreinigers van 110 bar tot 1000 bar.

Aan de andere kant, wanneer het noodzakelijk is om met grote hoeveelheden water te werken, zoals bij de reiniging van landbouwfaciliteiten, de bouwsector of tijdens het reiniging van vloeren en trottoirs, zal er extra aandacht besteed moeten worden aan de maximale wateropbrengst. Ons assortiment gespecialiseerde hogedrukreinigers maakt het mogelijk om het gevraagde maximale hoeveelheid water per minuut te leveren en zijn vaak al voorzien van een reinigingsmiddelen-injector of reservoir voor het toedienen van reinigingsmiddelen voor een nog effectiever reinigingsproces. De Oertzen E 200-23  koudwater en Oertzen SuperMagnum-modellen voor warmwater, bereiken een wateropbrengst van maar liefst 1380 l/u, respectievelijk 960 l/uDe pompen van deze modellen zijn weliswaar ontworpen om langdurig in te zetten, maar zijn desondanks ook onderhevig aan slijtage en vereisen daarom periodieke service of indien nodig, revisie door de technische dienst. 

5. Ergonomie en bedieningsgemak

Een laatste bepalende factoren bij de keuze van een hogedrukreiniger is de ergonomie, de kwaliteit van de constructie, de technische kenmerken, het bedieningsgemak en of de hogedrukreiniger eenvoudig te verplaatsen is.

De meeste modellen in onze catalogus zijn voorzien van vier grote rubberen wielen, die minder slijten bij het verplaatsen en voordelen bieden bij verplaatsingen over ruw terrein of bij het maken van een bocht.

Door een goede gewichtsverdeling en een ergonomische duwbeugel is de hogedrukreiniger comfortabele en veilig te verplaatsen. Hiermee beschermen we de gebruiker tegen overbelasting.

Voor het gebruiksgemak zijn er diverse hogedrukreinigers voorzien van een slanghaspel en een ingebouwde lanshouder. Een ander bepalend element in de gebruiksvriendelijkheid is het bedieningspaneel, omdat het de gebruiker de mogelijkheid biedt om op elk moment de meest geschikte werkmodus te kiezen, om reinigingsmiddel te besparen of om de warmwaterreinigingsmodus uit te schakelen. De bedieningspanelen van Oertzen-apparatuur zijn eenvoudig en intuïtief om de taak zo gemakkelijk mogelijk te maken, zelfs voor minder ervaren operators.

We hopen dat deze informatie nuttig is geweest bij het maken van de juiste keuze en om te begrijpen waar we op moeten letten bij de aanschaf van een hogedrukreiniger. Vergeet niet dat als u aanvullende informatie nodig heeft of een specialist wilt raadplegen, u contact kunt opnemen via het formulier op de contactpagina.

Meer informatie nodig?
Neem dan contact met ons op.